Novým prezidentom SR bude Andrej Kiska

30.03.2014 Bratislava

Bratislava 30. marca (TASR) - Andrej Kiska sa stane novým slovenským prezidentom, na tomto poste v júni vystrieda doterajšiu hlavu štátu Ivana Gašparoviča. Po spočítaní všetkých volebných okrskov v 2. kole volieb získal 59,38 percenta hlasov, jeho súper Robert Fico presvedčil 40,61 percenta voličov.

Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V absolútnych číslach volilo A. Kisku 1.307.065 a R. Fica 893.841 obyvateľov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

V prvom kole volieb pred dvoma týždňami získal R. Fico 28 percent a A. Kiska 24 percent odovzdaných hlasov, pri 43,4-percentnej účasti.

Robert Fico už zablahoželal Andrejovi Kiskovi

Premiér Robert Fico zablahoželal svojmu protikandidátovi v prezidentských voľbách Andrejovi Kiskovi k víťazstvu. Spočítaných bolo v tom čase približne 60 percent volebných okrskov.

"Pán Kiska, blahoželám," odkázal Fico na krátkom brífingu bez možnosti otázok. Fico poďakoval všetkým podporovateľom a avizoval, že si vyberie pár dní na analýzu. "A potrebujem si doliečiť nohu," poznamenal a odišiel. Na brífingu ho sprevádzal Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Pavol Paška.
 

Vyberte región